Uyku Bozuklukları ve Rüya Analizi-Yorumu; Prof. Dr. Atilla Soykan, , Ankara
Bilişsel Davranışçı Hipnoterapi ile Rüya Analizi ve Ventilasyon Hipnozu
SAYFA HAZIRLANMAKTADIR
- Hipnoz ve hipnoz kullanılarak yapılan terapilerde genel bir kural vardır; hipnoz uygulamaları hakkında kişinin bilgisi arttıkça hipnoza girmesi kolaylaşır ve yararlanma olasılığı artar.
- Herkes, farklı teknikler gerektirse ve farklı derecelerde de olsa da, hipnoz olabilir; kişi kendini olabildiğince gevşetirse, telkin edilen şeyleri zihninde canlandırırsa hipnoza girmesi kolaylaşır.
- Hipnotik yaşantı tekrarladıkça hipnoza girme süresi kısalır.
- Hipnoz eğitimli, teknik açıdan bilgili ve deneyimli kişiler tarafından yapıldığında, hemen herzaman, pozitif bir yaşantı olarak tarif edilir. Bu olumlu his hipnozun derinliği arttıkça artar ve çalışılan telkin türüne göre ‘rahatlama-gevşeme’, ‘fiziksel ve ruhsal dinlenme’, ‘enerji ve kendine güven artışı’, ‘olaylardan az etkilenme, uzaktan bakma’ gibi farklı şekillerde tanımlanabilir.
- Bütün hipnozlar özünde kişinin kendisi tarafından gerçekleştirilir yani oto-hipnozdur; hipnozu yapan kişi telkin eder, birey bu telkinleri isterse kabul eder ve uygular, istemez ise başka şeyler düşünür.
- Hipnoz uykuya dalmayı kolaylaştırmak amacıyla kullanılabilir ama hipnoz bir tür uyku hali değil, bir artmış odaklanma halidir; hipnoz altındaki birinin beyin dalgaları – EEG- uyuyan birinin beyin dalgalarından çok farklı iken, hipnoz olmamış uyanık birinin beyin dalgaları aynı özellikleri gösterir.
- Hipnoz ne kadar derin olursa olsun bilinç açıktır; kişi sadece aklına yatan telkinleri kabul ederken aklına yatmayan herhangi bir durum olduğunda hipnoz durumunda kalmaya devam etmez.
- Hipnozdan ‘çıkamama’ gibi bir duruma henüz rastlanmamıştır.
- Sahne hipnozunda bireylerin sanki hipnotistin kontrolünde imiş gibi davranmaları nedeniyle hipnoz altındaki bireylere ‘istemediği, onaylamadığı’ birşeyi yaptırmanın mümkün olup-olmadığı askeri ve sivil araştırmacılar tarafından araşştırılmıştır. Bu araştırmalarda denekler ne kadar güçlü telkin edilirse edilsinler kendi istemedikleri, onaylamadıkları herhangi birşey yaptırılamamıştır.
- Hipnotik ‘trans’ durumundaki kişi fiziksel ve ruhsal olarak gevşemiş, hipnozu yapan kişinin telkinlerine odaklanmıştır; trans hali, pozitif telkinleri çok kolay algılama, zihinde canlandırma ve telkin edilen şeyle bağlantılı duygusal ve fiziksel yanıtlar verme ile karakterize bir bilinç durumudur.
- Hipnoz altındaki kişi sadace pozitif telkinleri kabullenir; ‘rahatlıyorsun-için huzurla doluyor’ şeklindeki bir telkin bir çok kişide bağlantılı psikofizyolojik değişiklikler oluştururken, ‘son derece gerginsin-korku içindesin’ gibi negatif bir telkin yapıldığında, kişi çoğunlukla gözlerini açar ve ‘siz ne diyorsunuz?!?!’ anlamında hipnozu yapan kişiye bakar.
- Hipnoz benzeri durumlar günlük yaşantımızda sık sık başımıza gelir; örneğin, film seyrederken korkmamız ve bunun fizyolojik belirtilerini göstermemiz, araba kullanırken kaptırıp kendimizi hiç farketmeden gittiğimiz yerde bulmamız, hipnoz benzeri bilinç durumlarıdır.
- Psikolojik ve duygusal problemler çoğunlukla yararsız-olumsuz düşünceler nedeniyle ortaya çıkar; hipnoz bu olumsuz düşüncelerin yerine yararlı-olumlu fikirleri canlandırma –telkin etme- yöntemiyle kişinin istediği yönde değişmesini destekler.
- Hipnoterapi esnasında bireyde telkin yöntemi ile güçlü yaşantılar oluşturularak, bu deneyim sırasında telkin edilen yararlı-pozitif duygu, düşünce ve davranışların günlük hayata aktarılmasını amaçlanır.
- Hipnoz ile bir kişinin ‘beynini kontrol etmek’, ‘geçmişini unutturmak’ veya ‘kendisine aşık etmek’ gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir. Öte yandan, hipnoz ile kişinin kendini kontrol etme becerisi arttırılarak sigara içme gibi davranışları terketmesi, geçmişi ile hesaplaşarak kendi geçmişinin etkilerini çok daha az hissetmesi veya özgüveni-kendine bakımı ve diğer olumlu özellikleri güçlendirilerek beğendiği kişinin onu isteme olasılığını arttırması mümkündür.
- Hipnoterapi 1950’lerden itibaren Amerika ve İngiltere Tabib Odası olarak kabul edebileceğimiz (American ve British Medical Association- AMA ve BMA) ve Amerikan Psikoloji Birliği tarafından etkinliği onaylanmış bir psikoterapi yöntemidir.
SAYFA HAZIRLANMAKTADIR
Bu sitede yer alan eserler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu 14, 15, 16, 17 ve internet ortamında yayın yapma ile ilgili diğer maddeler kapsamında korunmaktadır. İnternet ortamında umuma arz tarihi; 17-11-2016, Eser Sahibi; Prof. Dr. Atilla Soykan, Doç. Dr. Psk. Çiğdem Soykan, Dr. Psk. Filiz Özekin Üncüer. Eser sahibinin yazılı izni olmadan bir kısmı veya tamamı çağaltılamaz, yayınlanamaz, eğitim ve benzeri amaçlarla ve diğer amaçlarla kullanılamaz. Mevzuat için http://www.telifhaklari.gov.tr/Genel-Sorular linkini inceleyebilirsiniz. WebMaster: Dr. Psk. Filiz Özekin Üncüer, Psikolog & Prof. Dr. Atilla Soykan, Psikiyatrist